Subskrypcja

ABC TWOJEGO
ZDROWIA
 » 5. Ziołolecznictwo » Zioła w służbie zdrowiu

Zioła w służbie zdrowiu

Dyskusja na forum   Ziołolecznictwo

 

Zioła w służbie zdrowiu

 

I. Menopauza, dolegliwości kobiece

 

Wiesiołek dwuletni gatunek rośliny należący do rodziny wiesiołkowatych. W Polsce gatunek pospolity Pochodzi z Ameryki Północnej.  Do Europy został zawleczony na początku XVII wieku.

Działanie lecznicze:

- wspomaga stabilizację ciśnienia tętniczego,

- wspomaga leczenie chorób skórnych takich jak łuszczyca, trądzik, czy atopowe zapalenie skóry,

- obniża poziom „złego” cholesterolu,

- zmniejsza groźbę zakrzepów naczyniowych,

- zmniejsza drętwienie i osłabienie nóg w początkowym stadium rozwoju stwardnienia rozsianego ,

- łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego,

- zwiększa odporność,

- zmniejsza nasilenie objawów reumatycznych,

- posiada działanie antyalergiczne,

- przyspiesza gojenie ran,

- spowalnia procesy starzenia się,

- łagodzi bóle menstruacyjne,

- stosowany w neuropatii cukrzycowej,

- stosowany w chorobach układu nerwowego,

- zwiększa skuteczność wybranych leków, stosowanych w leczeniu raka piersi.

 

Pluskawica groniasta jest rośliną wieloletnią osiągającą do 1,5 metra wysokości. Roślina w stanie naturalnym występuje w Kanadzie i USA. W Europie spotykana jedynie na nielicznych plantacjach.

 

Działanie:

- zmniejsza uciążliwe objawy menopauzy,

- reguluje menstruacje,

- działa rozkurczowo i tonizująco na układ rozrodczy,

- reguluje wydzielanie hormonów kobiecych,

- łagodzi bóle miesiączkowe,

- stosowana w leczeniu nerwobólów i różnego rodzaju stanów zapalnych,

- stosowana w leczeniu reumatyzmu i reumatoidalnym zapaleniu stawów,

- posiada działanie rozkurczowe,

- wykorzystywana również w leczeniu szumu w uszach, napadu kaszlu i kokluszu,

- może powodować uszkodzenia wątroby.

 

 

Niepokalanek pospolity - gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych Występuje dziko w północnej Afryce, zachodniej i środkowej Azji  oraz wschodniej i południowej Europie. Rozprzestrzenia się również gdzieniegdzie poza tymi obszarami. W Polsce dziko nie rośnie.

- duża dawka osłabia popęd płciowy, w przypadku małej dawki zachodzi sytuacja odwrotna,

- owocom przypisuje się dawkę zmniejszającą libidio,

- wspomaga leczenie gruczołu krokowego i prostaty,

- u kobiet pobudza produkcję ciałka żółtego, co wyjaśnia działanie w czasie PSM i produkcje mleka w czasie laktacji,

- olejki eteryczne działają na zespół napięcia przedmiesiączkowego , gdyż pobudzają produkcję progesteronu,

- wspomaga i wpływa na regulację hormonalną,

Lukrecja - jest jedną z najstarszych roślin znanych człowiekowi i stosowanych w lecznictwie. Szeroko stosowana w kulturze Zachodniej jak i Wschodniej, Z powodzeniem stosowana do teraz w ziołolecznictwie, przemyśle kosmetycznym i spożywczym.

- sok z lukrecji jest doskonałym środkiem leczącym kaszel,

- pomocna w leczeniu nałogu nikotynowego,

- łagodzi dolegliwości żołądkowe (działanie przeciwzapalne i łagodzące bóle, podobnie jak kortyzon)

- wskazania lecznicze w leczeniu alergii, skurczów żołądka, zapalenia jelita grubego, nieżytu  żołądka, zapalenia oskrzeli, oraz astmy oskrzelowej.

- udowodniono, że wywar z lukrecji posiada również działanie przeciwwirusowe.

Dobroczynne właściwości dzikiej róży

 

II. Piękna skóra, wyposażenie organizmu w witaminy

 

Dzika róża  - występuje na obszarach umiarkowanych i ciepłych półkuli północnej. Można ją spotkać prawie w całej Europie, na terenach do 1500 m n.p.m., W Polsce jest gatunkiem pospolitym. Owoc dzikiej róży to surowiec witaminowy. Zawiera głównie witaminę C, czyli kwas L-askorbowy w zależności od sposobu suszenia i przechowywania. Jak również stanowi źródło witamin, B2, B3, A, E i K.

- odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia kolagenu, wzmacnia system odpornościowy, chroniąc przed grypą i przeziębieniem, wzmacnia tętnice, obniża ryzyko zachorowania na nowotwory.

- wskazane użycie w czasie rekonwalescencji, stanach ogólnego osłabienia, zmęczenia, stresu. Zaleca się także spożywanie przetworów z owoców dzikiej róży kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią

- przypisuje się działanie przeciwnowotworowe oraz zapobiegawcze w przypadku chorób układu krążenia

- hamuje tworzenie się związków chemicznych odpowiedzialnych za procesy rakotwórcze, np. działa ochronnie w przypadku nowotworów żołądka.

- posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwwirusowe

- z płatków i nasion otrzymuje się olejek różany, stosowany w aromaterapii, kosmetyce, perfumerii. Olejek różany stosuje się także jako dodatek poprawiający smak i zapach leków oraz pobudzający łaknienie 

-  do ważniejszych właściwości olejku różanego należy zaliczyć działanie moczopędne, uspokajające, przeciwmigrenowe, antyseptyczne i przeciwbakteryjne

- olej różany (w kosmetologii) polecany jest szczególnie dla cery wrażliwej, ze skłonnością do pękających naczynek, a także dla cery narażonej na intensywne działanie promieni słonecznych.

- hamowanie procesów starzenia oraz regeneracja łuszczącej się skóry.

- olej często stosowany jest w kosmetykach do pielęgnacji zniszczonych włosów, poprawiając ich elastyczność.

- ponadto olej różany  wykazuje działanie przeciwzapalne, chroni, rozjaśnia, naturalnie uelastycznia i odżywia zmęczoną skórę